Vetoketjutasku laukun vuoriin

Scroll down to content

Vetoketjutasku toimii todella kivana käytettävyyttä lisäävänä tekijänä laukuissa ja muissa vuorillisissa töissä. Tässä iisi ohje aloittelijalle vetoketjutaskun ompeluun. Tämän helpommaksi tämä ei voi mennä!

Tämän taskun tein jumppapussin vuoriin aika vapaalla kädellä, kuten ompelutöissäni yleensäkin. Mittailla ei tarvitse, mikäli haluat verrata omaa työtäsi tähän, niin:

  • Taskun kangas noin 20 cm x 30 cm
  • Vetoketju 15 cm

Eiköhän aleta ommella!

Taskun koon määrittäminen

Ota taskuun tuleva vetoketju ja leikkaa vuorikankaasta itse tasku. Taskun pohja tulee tuohon saksien osoittamaan kohtaan, eli jos haluaisit taskun olevan 15 cm syvä, leikkaat 30 cm korkean taskun. Taskun leveys on suunnilleen vetoketjun kokonaispituuden verran.

DSC08082

Apuviivojen piirtäminen

Piirrä kuvan kaltainen piirros taskuun. Ylä- ja alaviivat saavat olla toisistaan noin 1,5 cm etäisyydellä. Itse suorakulmion leveyden taas määrittelee vetoketjun hampaiden pituus. Et siis piirrä suorakulmiota vetoketjun kangasosien päästä päähän, vaan siitä kohtaa, josta vetoketju avautuu. Olen taas hukannut liidun johonkin, niin käytin valkoista tavallista kynää. Nämä piirrokset jäävät piiloon, niin voit piirtää vaikka lyijykynällä.

DSC08086

Vuorikankaan ja taskun keskikohdan merkitseminen

Taittele tasku sekä vuori puoliksi ja vedä saksia taitoskohtaa pitkin. Näin saat molempiin merkittyä keskikohdan, jos siis haluat taskun olevan keskellä.

vetoketjutaskun ompeluDSC08094

Taskun ompelu kiinni vuorikankaaseen

Vuori on oikea puoli ylöspäin, eli se puoli, joka tulee olemaan valmiissa laukussa esillä. Ompele nyt laatikko, kuten kuvassa.

DSC08097

Taskun leikkaaminen auki

Nyt tarvitaan piirtämiäsi kulmia, eli leikkaa tasku sekä sen alla oleva vuorikangas keskeltä auki. Varo kulmissa, ettet vahingossa leikkaa juuri ompelemaasi laatikkoa.

DSC08098DSC08099

Taskun kiinnittäminen saumanvaroihin

Nyt tulee vähän vaikeampi vaihe. Käännä taskun yläpuolella oleva läppä alaspäin. Ompele se kiinni saumanvaraan, eli sinne laatikon sisälle jääneeseen kankaaseen. Älä ompele taskun päissä olevia kolmioita.

DSC08101

Taskun yläpuoli kiinnitetty saumanvaraan.

DSC08103

Tee sama myös alapuolelle.

DSC08105

Molemmat ommeltuna.

Taskun kääntäminen sisäpuolelle

Ota nyt kaikki kangas ja työnnä se aukon toiselle puolelle.

DSC08107

Tässä vaiheessa on hyvä näyttää silitysrautaa taskulle.

DSC08108

Vetoketjun kiinnittäminen

Tee ompelukoneella vetoketjun aukeavaan päähän muutama ommel. Tämä helpottaa vetoketjun ompelua huomattavasti. Käytin itse Janomen nappien kiinnittämiseen tarkoitettua paininjalkaa, mutta normaali siksak-ommel käy hyvin.

DSC08109

Aseta vetoketju vuorin taakse. Tämä siis tulee olemaan se puoli, joka on laukussakin käytössä. Kiinnitä vetoketju muutamalla nuppineulalla.

DSC08114

Vaihda koneeseen vetoketjujalka, niin pääset ompelemaan lähempää vetoketjua. Ompele vetoketjun ympäri. Kun pääset vetimen lähelle, kannattaa laittaa neula alas ja vetää vetoketju auki. Ompelu helpottuu huomattavasti.

DSC08116

Sehän näyttää jo taskulta!

DSC08119

Taskun ompelu kiinni

Mene nyt toiselle puolelle ja käännä kangas päällekkäin. Ompele suoralla ja huolittele siksakilla. Langanpäitäkään ei tarvitse leikata, koska tämä puolihan tulee olemaan laukun sisällä näkymättömissä.

DSC08120

Sehän on tasku!

DSC08121

Tämä tasku pääsi syksyiseen treenipussukkaan, jonka ohjeen löydät tästä.

DSC08141

henriikkahyy_allekirjoitus_transparent

One Reply to “Vetoketjutasku laukun vuoriin”

  1. Päivitysilmoitus: Vuorillisen jumppapussin ompelu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s